2013. 07. 21.
Egy pillanat - Münnchausen báróról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 


2009-ben meg jelent meg egy könyv Münchausen báró kerestetik címmel Hankiss Elemér és Heltai Péter összeállításában, alcíme szerint Mit kezdjünk a nagy magyar válsággal? (a Médiavilág Kft. kiadása). A kötetben közel száz szerző - tudós, közgazdász, újságíró… - fejti ki a véleményét előre megadott kérdések köré fonva gondolatait a mai magyar valóságról.
         Münchausen báró az a példázatszerű személy, aki saját hajánál fogva húzta ki magát a bajból. Valahogy így kellene tennünk nekünk is a szerzők szerint.
         Wermer András Válságtangó című írásában írja a kötetben: "De válságban vagy-e? Elért-e a válság? Félned kell-e, vagy elég felkészülnöd?…. A válasz a vitorlázás-tankönyvben található. Mi a válság? Azaz, mit nevezünk viharnak?…. Vihar az, ami neked, aki a hajót irányítod, vihar. Ne nevess rögtön. Ez a semminek látszó meghatározás, igen mély gondolat. Amíg ura vagy a helyzetnek, neked még nincs vihar. Mindegy mekkora a szél sebessége, ha úgy megtanultál vitorlázni, mint Fa Nándor, akkor a másoknak félelmetes szél számodra a szokásos utazósebességet biztosítja. Ha nem tudod, mit kell tenned, már a vitorlákat dagasztó szél is a vesztedet okozza." Wermer András gondolatát folytatva, neked ekkor már vihar, azaz válság van.
         Azt sem szabad felednünk, hogy a válság nem azonos időben, módon és mértékben ér el bennünket, már ha elér valamennyiünket. Ilyenkor a szolidaritás az az érzület és az ezzel együtt járó tevékenység teremthet közöttünk egy közös nevezőt és teheti elviselhetőbbé a válságot azok számára, akiket már elért.
          Wermer András írja továbbá: "Aki pedig a világot vágyik megváltoztatni maga körül, jó ha tudomásul veszi, egyetlen dolgot tehet. Saját magát kell megváltoztatnia." Miért hisszük, hogy nélkülünk is megy? Miért hisszük, hogy nekünk nincs felelősségünk, nekünk semmit nem kell tennünk, nekünk elég csak várnunk – mondjuk a sült galambra. A sült galambnak az a tulajdonsága, hogy nem repül, soha nem teljesedik be.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés