2014. 08. 10.
A pap gyerekei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):


- filmajánló –

Azzal kezdem, hogy nekem tetszett a Vinko Bresan által rendezett horvát film. A műfaját tragikomédiának határoznám meg. Kétségtelenül több benne a vígjátéki elem, de a film utolsó harmada inkább tragikus.
            A film első kétharmada erősen kusturicás, még a zenei betétek is erre hajaznak.
            A történet egy jó alapötletre épül. Fabijan atya az adriai kis szigeten lévő falu demográfiai helyzetét úgy kívánja megoldani, hogy a trafikossal szövetkezve kilyukasztják az óvszereket.
            Amikor a kezdeti eredmények nem olyan mértékben jelentkeznek, ahogy várnák, a trafikos felvilágosítja az atyát. Az a baj, mondja, hogy a piacnak csak az egyik felét uralják.
            Szövetkeznek a gyógyszerésszel, aki ezek után a fogamzásgátló tabletták helyett, azok nevében vitaminokat árul.
            Híre megy a születések száma növekedésének.  Beindul a turizmus, az üzlet. Fabijan atya ötletét még egyházi előjárója is jónak tartja.
            A film tele van komikummal, beszólással. Az egyik szintén a trafikoshoz kapcsolódik, aki arról beszél, hogy a két ellentétes helyi párt képviselői, akik melegek, egymással vannak. 
            A gyerekszületés azonban nem föltétlenül csak örömmel jár. Fabijan atyának is nagy tanulság, hogy egy gyerekkel nem lehet viccelni. A teher alól úgy kíván szabadulni, hogy meggyónja bűneit, s akinek meggyón, az is meggyónja, amit hallott…   
            Van mivel szembesülnie társadalmainknak, a horvátok mellett nekünk, magyaroknak is. Sok az áthallás a filmben, amiken ugyan a legtöbbször jókat nevetünk. A film végén talán azt is érezzük, hogy valami nagyon nincs rendjén.
 
Kulcsszavak: film, ajánló, A pap gyerekei

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés